Asfalt! - Skaten in Groningen
De basis voor de asfalt-skatekaart werd gelegd tijdens de wonderzomer van 2003. De kaart breidde toen dusdanig uit, dat het de moeite waard werd hem op het www te zetten, voor iedere geïnteresseerde skater/ skeeleraar.

Gebruik -
De kaart is het best te gebruiken in combinatie met je eigen kaart van de omgeving. Als je die niet hebt, is het aan te raden om een kaart te kopen en aan de hand van die kaart en deze site je tocht voor te bereiden. Zo weet je vantevoren waar je (ongeveer) langs wilt. Dat scheelt ook een stuk in het zoeken onderweg.
Voor de skatekaart is een scan gemaakt van de ANWB/ VVV TOERISTENKAART, schaal 1:100.000.
Deze kaarten zijn niet foutloos, maar behoorlijk accuraat, ondanks de wat grovere schaal. Er zijn twee edities gebruikt, die van de provincies Groningen en Drenthe.

GRONINGEN EN NOORD DRENTHE – De omgeving van Groningen en Noord-Drenthe is erg mooi en er is altijd wel iets te ontdekken. Plekken met de prachtigste namen of de moeite van het bezoeken waard. Een willekeurige opsomming:
het Reitdiepdal, Groote Haver, Zeldenwind, Doodstil (mooiste plaatsnaam van Nederland), het torentje van Westerdijkshorn, Groningse borgen, Allersmaborg, Hamsterborg, Stitswerd, Rottum, Aduard, Nienoord, Leekstermeer, Meerwijck, Zuidlaren, De Drentse A, Paterswoldse Meer, de gasopslag Langelo, hunebedden, Hoornse plas, Wroetende Mol, Denemarken, Willemstad, Schifpot, Het Rode Hert, Het Witte Paard, De Koningslaagte, Rasquert, Takkebos, Pieterburen, café Hammingh, Woldzicht, Stenenpijp, het Kleibos, Schaiftil, Sint Annerhuisjes, Arbere, de ‘skatesnelweg’ Zuidwolde-Bedum-Onderdendam, etc. etc...
Links - Een aantal gebieden in Nederland worden ook in kaart gebracht. Check bijvoorbeeld:
Geoskating.com voor Amsterdam en omgeving. Onlangs in de belangstelling door een artikel in het Volkskrant Magazine van 18 juni ’05.
Zeeland


Meer links

ASFALTKAART (550 Kb)


UPDATES 2011

26 april - De brug bij Leegkerk over het Aduarderdiep is eindelijk klaar! Goed beton. (Met dank aan E.B.)

23 april - Garrelsweer - Ten Post - Ruischerbrug. Asfaltkwaliteit geupdate (dank aan J.H.).


ROUTEKAARTEN - Routes vanuit min of meer bekende plaatsen in de stad Groningen. Misschien brengt het je op nieuwe ideeën wanneer je gaat skaten. De jpgs van de routekaartjes zijn te downloaden en uit te printen. Nog niet alle routes op deze site hebben een beschrijving, maar daar wordt aan gewerkt.

Windrichting - Kijk eerst wat in Groningen de windrichting (weeronline-site) is voordat je gaat skaten. Zoek een tocht uit die eerst tegen de wind in gaat zodat je op de terugweg de wind in de rug hebt. Naast de rondritten zijn er ook treinroutes, die beginnen of eindigen met een treinreis van of naar de stad. Als er veel wind staat kan je een treinroute uitkiezen waarmee je de hele tocht de wind in de rug hebt! Let wel op, de treinen in het noorden rijden niet vaak, dus goed plannen. Voor vertrektijden en tarieven, klik de site van de NS.

Afstanden in kilometers - De routes staan op volgorde van lengte. Er is niets over te zeggen hoeveel tijd het kost ze af te leggen. Dat is afhankelijk van ervaring en fanatisme van de skaters, windrichting, materiaal, pauzes, etc. In het algemeen kan je stellen dat een gemiddelde snelheid van 12 -15 km/uur voor de meeste mensen haalbaar is. Gemiddelde snelheden van boven de 20 km/uur worden gehaald door echte ‘speedskaters’ en skeeleraars.

Oproep - De gegevens op de asfaltskaart worden voortdurend en zoveel mogelijk geactualiseerd. Maar er wordt veel aan de weg gewerkt, dus het kan zijn dat de situatie in werkelijkheid afwijkt. Een aantal keren stuurden skaters me verbeteringen en aanvullingen op. Voor verbeteringen en aanvullingen hou ik me aanbevolen, dus als je iets tegenkomt dat op de asfaltkaart veranderd zou moeten, stuur een mailtje naar bictu@yahoo.com.